Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

maandag 28 januari 2019

Wandelverslag Priesterberg, Seru Pretu, Landsradiotrap. 27-01-2019.

Bon siman.
inleiding:
Het lijkt mij nu we het over de Pottenbakkers hebben gehad, dat de pottenkijkers zich van de beste kant laten zien. Je kent de situatie wel. Nieuwsgierig naar wat er in de keuken gebrouwen en gebakken wordt, naar wat de pot schaft, heeft altijd van velen de aandacht. Mijn moeder joeg iedereen haar heiligdom uit met de woorden, als je ziet wat hier gebeurd, dan lust je straks niets meer. 


De pottenkijkers kijken in de potten, voordat de maaltijd op tafel staat en snuiven de al dan niet heerlijke geuren op. De gedachte " van wat eten we vandaag" wordt meestal vervangen alweer "hutspot" aandachtig de geuren die opgesnoven worden.
Mijn tante zei "eerst een ondergrondje en dan we er tegenaan". Ze had gelijk, want op een lege maag kun je weinig uitrichten. 

 De Trap





Verslag:
Zo ook, is met het wandelen. Met een lege maag kun je net zo goed thuis blijven en zeker geen trap van 524 treden omhoog gaan. Gelukkig heeft de tijd tanden, het zijn er al lang geen 524 opstapjes  meer. 
De leuning is niet meer of te wel het spandraad dat als begeleiding diende en met het nodige houvast je naar boven hielp naar een hoogte van 138 m.  Je moet dan wel het laatste stukje bij een rots op, maar dat maakt niet uit voor lenigaards.
Verzamelen is geen kunst, evenwel stonden we dichtbij de gallerie, we hadden wel "het gevoel van".

Welgemoed gingen we op weg. Het was even banjeren door het hoge gras en we kwamen bij de graven aan. Vroeger waren het er vijf. maar sinds er gebulldozerd is?

Seru Pretu - Priesterberg

Uitzicht

Het pad onderlangs de voet van de Seru pretu  was niet geknipt. Het leek wel dat wij hier voor het laatst zijn geweest en dat is ruim een jaar geleden. We moeste rechtsomkeerd maken. Een doorsteekje bracht ons op het achterpad, dat naar de wijk Australie liep. Een meneer wees ons de landsradiotrap. 



Na de trap kwamen we opnieuw in de problemen. De afslag die ons in de barrio Veeris moest brengen? Daar bleek geen doorkomen aan. Misschien een afslag te vroeg? 

We zijn de trap afgegaan en hebben het landhuis in verval Sainte Helene opgezocht. Oude dakpannen van Teeuwen lagen her en der verspreid. 

 Sainte Helene


De deuren waren dicht, zodat we er niet in konden. De trap die naar het bordes leidde, was begroeid met Pan de Diable (duivelsbrood). 

Na 2 uur waren we terug op ons uitgangspunt. In geblakerde toestand allemaal. 
Voor de volgende week moet ik het groot wandelboek er op naslaan.
Met een vrolijke wandelgroet, G.K.