Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

dinsdag 30 april 2019

Wandelverslag van Roi Kayuda, landhuis Kenepa, 21-04-2019

 Teku

Teku

Om vier uur 's middags gingen we van start. Een lange sliert wandelaars daalde de weg weg af en staken de weg over om het punt te zoeken, waar het pad begint. Even na de vangrail begon het slingerend pad, dat ons moest brengen naa de rooi Kayuda, naar de bron die het hele jaar door water gaf aan de Kayudabomen.

De Bron

De wondelijke wandeling was begonnen. Op zoek naar Kayudas met al of niet vruchten. De vruchten lijken op sorsakas, de zuurzakvrucht.

Brucht van de Kayuda

Rooi in, rooi uit. Je moest wel uitkijken voor de Enfrau, de lidcactus, want voordat je het weet blijft hij/zij aan je hangen. De kabriten verspreiden op deze manier tientallen. We lopen eigenlijk geitenpaadjes en geiten weten wanneer de Kayuda vrucht draagt. Helaas viel Pasen te snel, geen vruchten dus. 

Afdaling

Na veel geslinger kwamen we bij de rooi aan. Een steile afdaling en een klim bracht ons op het heuveltje achter de Kayudabomen, waar de Byrsommia Crassifolia het groene struikje groeit.


Hij was nagenoeg uitgebloeid. Een verpieterd struikje droeg nog de restanten van het gele bloemetje, We hadden een schitterend uitzichtnaar beneden en zagen het landhuis Knip in de verte. De seru Gracia met zijn zendmasten is tweede hoogste berg van Christoffelpark. 

De Christoffel is de hoogste, daarna de seru Gracia en de seru Bientu met zijn Sabalpalmen. In de omgeving zijn de hellingen van de bergen afgeschaafd voor winning van Mangaan.

Godden, een engelse mine engeneer dacht hier rijk van te worden, maar helaas moest hij zijn engelse nederzetting afbreken na negen jaar en een illusie rijker. 

We probeerde op de terugweg nog door het struikgewas heen te kijken of we die gebouwen zagen, waar eens het landhuis Jeremi voor versleten was. Dit is een groot opslaggebouw waar de machinerieen en het Mangaan opgeslagen was.

Op de terugweg viel er een wandelaar. Gelukkig kon ze verder na een lidcactus behandeling evenwel met de aantekening dat ze met een pincet de overige eruit moest halen. Ik heb ook weleens de Infrau behabdeling ondegaan dat de rest er wel uitzweert of zich inkapselt. Een dermatologische behandeling is een optie.
Het laatste stukje was weer heuvel op of we nog niet moe waren.

Ik hoop dat een prettige wandeling heeft gehad.
Met een vrolijke wandelgroet, G.K.