Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

Wandelverslag Kabouterbos en Bakufal. 14-01-2018

Kabouterbos en Bakufal.


Het leek wel theater, achter elke boom had zich een clown verscholen, want daar hebben we genoeg van hier op het eiland.
Het lied "theater" van Katja Ebstein is er niets bij vergeleken met haar vier piassen. Ofschoon zij terecht het eurvision festival in 1980  gewonnen heeft. Het dreunt nog na, die melodie althans.
Als voetpadders dreunden wij ook, maar dan wel door het Kabouterbos.


De vogels en hagedissen zagen en hoorden de wandelaars al van verre aankomen. Ze schoten verwilderd alle kanten op. Zelfs een konechi verdween met een enorme haast van een haas in het struikgewas en liet alleen haar achterste zien. Vermoedelijk was het het konijn uit de hoge 
hoed van een clown die zich verscholen had, maar zeker weten doe ik het niet. Muisstil, je kon een speld horen vallen, slopen we van boom tot boom om een clown te verrassen. Maar nee hoor, had het droombeeld aan sprookjes ons verstand aangetast?

Achter die boom stond weer een boom. Kortom je zag door de bomen het bos niet meer. En dat komt hier veelvuldig voor. Het geluk is met de wandelaars.
We kwamen bij de uitgang aan waar we de weg over moesten steken om naar Bakufal het vroegere Soltuna te gaan. De landbouw ligt er op een oor. De landbouw wektuigen die in een loods lagen opgeslagen zijn er niet meer. 

Het lege basin

De watertanks staan scheefgezakt en zijn zo lek als een mandje. De wateropvang een betonnen bassin is leeg. Bloem van de komkommerboom

Nu Venezuela een boycot van landbouwproducten heeft afgekondigd voor de ABC eilanden zou hier een kans voor open doel liggen. De grond zag er vruchtbaar uit en het struikgewas schoot aan alle kanten de grond uit.

Af en toe leek het of we verdwaald waren , maar met vereende krachten wisten we het hoofd boven het Alang alang veld te houden en 
bereikten we de rand van de ongerepte natuur.
De kasbewaarders stonden ons al op te wachten. De komkommers waren vers geplukt en lagen te rijpen in hun mandje.De meneer en mevrouw van de kassen gaven tekst en uitleg hoe het een en ander in de kas toeging. De bloemetjes van de komkommer toonden hun verfrissende gele kleur. Bij het verlaten van de kas kreeg een ieder twee komkommers mee naar huis. Nu weet U waar U terecht moet voor de komkommers als Maduro de boycot niet wil opheffen. 
bruidstranen


Wij bedanken mevr. Joubert, dat we toestemming hebben gekregen om over het terrein
van Soltuna te mogen lopen. De weg terug werd door de sprookjesfiguren meestal kabouters, hoe kan het ook anders, aangegeven. Een slokje water gaat er altijd in en voordat we het wisten had vadertje tijd ons gemaand om  ons pad te vervolgen. We kwamen bij onze autos aan na ongeveer 
twee uur. 
Een bijzondere en niet vermoeiende tocht.
Voor de volgende week heb ik stemmen horen opgaan om de Pannekoekwandeling te doen.
U hoort nader,
Met een vrolijke wandelgroet, G.K.