Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

Wandelverslag 11-02-2018,Het Vijgenbos te Groot Sint Joris. Noordoost

Beste wandelaars,
"het cafe op de vlakte"

Bon siman.
Zo gezond als een vis, zegt men. Als je de vervuiling van het water, de oceanen, de zeeen en de rivieren beseft, kom je tot geheel andere conclusie. Niet voor niets zijn we bezig met naar een oplossing voor dit vuilprobleem te zoeken. Er is al een oceaanstofzuiger ontwikkeld, die zoveel mogelijk plastic uit de oceanen haalt.


Hier op Curacao hebben we schildpadden, die enorme tumoren ontwikkeld hebben. Dit wordt veroorzaakt vermoedelijk door de oilspill van Trinidad, die vorig jaar heeft plaatsgevonden. Voor de sluizen in de rivieren hopen zich vuilpaketten op, soms wel een meter dik en daaronder is geen leven meer te bespeuren. Geen redelijk denkend mens zou nog een oog dicht kunnen doen, als hij aan deze situatie denkt.
Carnaval.De struisvogels liepen met opgestoken veren, hoewel niet op de struisvogelfarm, maar wel in de Bredestraat. De groep die zich het mooist heeft uigedost, mag zich verheugen in het feit dat het tot de groep van het jaar is verkozen. De Struisvogelfarm was i.v.m. het carnaval geloten. Het hek was dicht en dat betekende dat we moesten parkeren voor de opstalletjes aan de St. Jorisbaai. Hier is nog sociaal toezicht van mensen die hun hond uitlaten.
Mangrovenwortels

Rechtsaf langs de mangroven aan de St. Joris baai. Op een vlakte ontwaarden we een bouwsel van houten aangespoelde 
planken en vlonders. Het was verlaten, maar dit moet een prima picknick-bbq-plaats zijn voor een verloren zondag. 
Allemaal naar het carnaval, waarschijnlijk.Er werd wel gekitesurft. We liepen verder langs de mangrove. Af en toe vloog een groene reiger op met een schreeuw uit kraamkamers van de vissen. De reigers dachten rustig een visje te verschalken maar ze schrokken zich een hoedje en wij ook van het geluid dat ze maakten. 
Indian Point
Indian point een plek 
apart . De vissers die er zaten , hielden ermee op toen ze ons aan zagen komen. We bleven niet lang ,want van de oesters vonden we alleen de schelpen.

Bij het Vijgenbos aangekomen, bedachten we dat het niet zo nat was, en probeerden we een oud pad om er door heen te komen.
het kustpad


Hier en daar zaten er nog een paar takken in de weg. Op enkele kleerscheuren na wisten we toch om een pad te volgen, dat we in geen jaren gelopen hadden.

bloeiende Brasia
Na de Puta Perfumade ( geurende hoer) de kerstbomen geur geroken te hebben, kwamen we op 
het pad uit dat enerzijds naar het landhuis Groot Sint Joris leidt. We namen de andere richting en al gauw verdwenen we weer in de mondi. Het vlondertje-plank- lag er nog.
gemuteerde cadushi

Op naar gemuteerde cadushis. Een slokje water gaat er altijd in. De discussie welke hier ontstond, dat deze mutatie 
nu door een wesp of een ziekte veroorzaakt werd, heeft geen duidelijkheid gebracht.

Op de weg terug kwamen we weer het bouwsel 
op de vlakte tegen. Het bier stond er niet op ons te wachten. We spoedden ons naar onze voitures en wisten dat we enige tijd verloren waren in het Vijgenbos. Na bijna 2 uur onderweg geweest te zijn, mochten onze motoren starten om huiswaarts te keren.

Met een vrolijke wandelgroet,
Groetend, G.K.