Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

woensdag 15 januari 2020

Wandelverslag Groot St. Joris, Choloma, Seru Palomba, 12-01-2020.



Beste wandelaars,

Bon siman.
Verscholen stond achterin na de lange weg het landhuis Groot Sint Joris en we parkeerden onze autos hier. We liepen naar de kabrietenkraal en volgden het pad dat tussen de lidcacti door naar het door de hoge bomen omgeven pad, de meeste waren Manzanillabomen en daar moet je voor oppassen, dat je er niet onderdoor wandelt met  buiig weer, want de bladeren en de takken geven een vocht af dat blaartrekkend is. Ook de appeltjes zijn niet eetbaar. We kwamen langs een waterkeringsmuur die op instorten stond en moesten op een gegeven moment er op klimmen om het pad te vervolgen. 



Al bukkend banjerden we ons een weg door naar een pad dat ons achter uitspanning Choloma bracht. Een van de bewoners bleek voor ons de deur open te houden. Hoge wallen van aarde en hout waren opgeworpen rond het terrein van de vroegere uitspanning. We liepen het terrein over en kwamen bij de slagboom uit. De weg leidt naar de weekendhuisjes. Meteen na de slagboom beklommen we de Seru Palomba en aan de top gekomen hadden we prachtig uitzicht over de Groot St. Joris baai. Het gebied van Maal ligt ten oosten en vaag zie je het landhuis. We liepen verder en volgden het pad naar beneden. Af en toe moesten we het pad maken. Uiteindelijk kwamen we op de weg uit die naar de weekendhuisjes voerde. 



De inham stond vol water en daar we een short cut namen hadden we niet zoveel last van het water en konden net langs het randje lopen. en toen raakten we verdwaald. We konden de weg terug niet vinden. Dan maar terug via de Choloma uitspanning moet iedereen gedacht hebben De meeste wandelaars dachten dat dit een makkie was. maar we raakten wederom verdwaald. Nu was het erop of eronder. Weer over de uitspanning en de weg naar rechts op langs de ruïne van Landhuis Choloma, de eerste weg rechts, je moet het weten, anders zie het in het donker over het hoofd. De weg is afgesloten door grote keien en ongeveer 800 m. naar het landhuis. Rechtsaf dus, naar weg naar het landhuis Groot St. Joris. Het was me het wandelingetje wel  Gelukkig hadden de wandelaars die voorop liepen het wel gevonden want even later kwamen ze ons oppikken.

Met een vrolijke wandelgroet, G.K.