Introduction - introductie

This blog is not a trail guide. It is about the beauty and the diversity of Curaçao.
There are dry months and wet months, days with wind or storm or no breeze at all.
Due to the weather conditions, you may find he trails to be very different from what our pictures show.

Most recent hikes are described in Dutch / Nederlands (kijk voor de laatste wandelingen in het blogarchief). De paden veranderen snel, ze groeien dicht of worden gesloten. Er komen ook nieuwe routes bij.

The other entrees are in English. Our main object is to show the beauty of the island. We cannot always give exact directions of trail heads or ends.
Many trails change, closed by owners, or overgrown. . the maintenance depends on
enthusiastic volunteers. Our group tries out new trails too.

Important: never go hike alone! When visiting popular places like the Salt pans of Jan Kok or Ascencion Bay don't get out of your car unless other people are there. Leave money, cards and other valuables at the Hotel.
If you have no one to come with you, take a hiking tour with a guide. Please read the page with
tips and info
!
Do not touch the
Manzanilla tree or its leaves and apples. They are poisonous.
On all photos copyright of the owners.

Enjoy Hiking Curaçao!
______________________________________________________________________________________________________

maandag 12 november 2018

Een Reflectief Ommetje

Beste wandelaars,

Bon siman.

Het boze oog.


Chaldeus is een astroloog en droomuitlegger. Maleficus is een bezweerder, veneficus en een gifmenger. Striga of Saga een heks.
Eucalypta uit het stripverhaal van Paulus de Boskabouter kennen we allemaal. Zij wees altijd met haar vingertje. In het bekende sprookje van Hans en Grietje "Stop je vinger maar door de tralies" was de heks even bedreigend om aan te geven of Hans en Grietje al panklaar waren. 

In een grafinscriptie, gevonden op de Esquilijn, herinnert de kleine Jucundus ons eraan dat hij gestorven is door de praktijken van een Saga en hij vraagt alle ouders die zijn grafinscriptie lezen, om goed op hun kinderen te letten.

Ook de schijver Apuleius waarschuwde dat ze de macht bezaten om hun slachtoffers te veranderen in dieren, zich over een grote afstand te verplaatsen, of hun slachtoffers te doden, om dan gebruik te maken van hun bloed, hun haar of hun nagels, (zeer belangrijke ingredienten bij toverbereidingen). De twee bekendste tovernaressen uit de mythologie zijn Kirke en Medea. Het lijkt wel of deze magische praktijken verloren zijn gegaan of zijn we minder bijgelovig geworden?

Het woord " magie" of "magisch" heeft tegenwoordig een positievere klank en heksen zijn nu in een stroming van mensen die liefde voor de natuur/wereld en hun medemensen hoog in het vaandel hebben staan. Het is niet meer boze tovenaar of heks blijkbaar.

Wanneer een vloek op iemand werd geworpen, kon je dat het beste afweren door je middenvinger op te steken. Nu wordt dat nog steeds gedaan, maar met een ander doel. Of er werden amuletten of talismannen gedragen van metaal, half-edelsteen, koraal, bergkristal. Djugu pitten om je hals schijnen eenzelfde werking te hebben.
Ter bescherming van kinderen werd een gouden plaatje (een bulla) om de hals gehangen.
Om de kans op een succesvol huwelijk zo groot mogelijk te houden, werden bepaalde dagen zorgvuldig vermeden.
Bij elke bliksemschicht moest je fluiten.
Om naar het casino te gaan en geluk te hebben moesten de dames een rode directoir of een slipje aantrekken.
Een slaaf mocht de vloer niet vegen als er een gast van tafel opstond of een tafeltje leegruimen als de gast dronk.
Liet je een stukje eten vallen, dan moest het onmiddelijk opgeraapt worden en hetzelfde stukje (zonder schoon te maken) opeten.
Als een gast niesde op het moment dat er een dienblad werd voorgehouden, dan moest men zo snel mogelijk beginnen te eten.
Vrouwen knipten zich alleen de vingernagels als er markt was, ze moesten dan met de wijsvinger  beginnen en mochten tijdens de hele operatie geen woord spreken.
Op zee was het ten strengste verboden haar of nagels te knippen

Het bijgeloof is er sinds Juttemis, maar de betekenis neemt langzaam af. De grens tussen bijgeloof en voorzorgsmaatregelen is niet zo duidelijk meer. Wie de natuur in de gaten houdt en het weer kan aardig wat orakelen. 
Het regent nu, maar wat gevallen is, doet het morgen niet meer. Na een periode van droogte is het nu lekker nat. Avondrood, water in de sloot.
Kringen om de maan, zon en aarde zullen vergaan. Bij vlagen ben ik geniaal....Helaas is het hier altijd windstil.


Rood.


De biologische effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag en ademhaling en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur die aandacht trekt en geassocieerd wordt met het lichaam. De kleur van bloed is de kleur van leven, vitaliteit, In een overwegend rode kamer word je iets actiever.
G.K.